Trimtechnieken

Welke trim technieken gebruiken wij?

Elk ras heeft een unieke vacht, dit betekent ook dat elk ras zijn unieke verzorging nodig heeft. Wanneer u voor het eerst komt zullen we uitleggen welke behandeling het meest geschikt is voor uw hond. In overleg maken we een behandelplan, qua lengte ed. Neem ook gerust de borstels of kammen een keer mee die u gebruikt, dan kunnen we kijken of dit goed is voor de vacht.

Bij elke behandeling worden de nagels geknipt en oren na gekeken. Anaal klieren uitknijpen doen we niet. Was bij voorkeur de hond niet in de 4 dagen voor hij naar de salon komt.

Plukken en strippen Bij deze 2 technieken worden de honden geplukt. Beiden zijn voor een ruw harige vacht even goed. Het verschil is dat bij strippen de vacht voor de helft wordt geplukt. Hierdoor blijft een deel van de bovenvacht staan en er ontstaan 3 lagen in de vacht. De hond blijft hierdoor het hele jaar rond ruwharig, maar verzorgd. Honden met een stripvacht moeten 3 a 4 keer per jaar geplukt worden, honden met een plukvacht moeten 2 a 3 keer. Plukken doet geen zeer, omdat we pas plukken wanneer de vacht plukrijp is. Dit betekend dat de vacht los laat en er worden dus alleen losse, dode haren weg geplukt. Na een plukbehandeling wordt de hond niet gewassen, om irritatie aan de huid te voorkomen.

Ontwollen o.a. Berner Sennen, Shelties, Labrador Retrievers, Husky. Deze honden hebben allemaal een “wollige” ondervacht. Deze komt gemiddeld 2 keer per jaar helemaal los, de plukken vliegen op dit moment door het huis. De hond wordt gewassen met speciale shampoo en de vacht wordt dan goed gemasseerd. Hierdoor komt het over grote deel van de vacht los. Na het wassen worden ze tijdens het drogen ontwolt en halen we de losse vacht eruit. De hond gaat met een hoop haar minder naar huis en de stofzuiger kan wat vaker in de kast blijven staan. Bij warm weer kan de hond zijn warmte slecht tot niet regelen, de huid gaat ook erg snel smetten en ontsteken.

Knippen en scheren In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, maakt knippen of scheren niet uit voor de vacht. De vacht op bij beide technieken afgesneden. De reden dat we soms kiezen voor scheren en soms voor knippen zit hem puur in de afwerking. Een lange vacht is makkelijker te knippen en hierdoor kunnen we hem volledig naar eigen inzicht op lengte zetten en stylen. Scheren gaat sneller maar is meer geschikt voor korte lengtes. Voor het knippen en scheren wordt de hond ten allen tijde gewassen in de salon.

Klitten en vilt Een hond met veel klitten worden kort gezet, dit betekend in de praktijk dus geschoren. Het is ook zeker niet zo dat kort scheren makkelijker is. Doordat je kort op de huid zit is de kans op raakscheren veel groter. Ook stikt de huid onder vilt snel en hierdoor ontstaat jeuk, irritatie en in het ergste geval ontstekingen en afknelling van poten. Vilt doet ook erg zeer bij de hond. Om dit te gevoel enigszins te begrijpen. Doe een wollen trui aan op de blote huid die minimaal 2 maten te klein is. Ga nu hard rond rennen en bewegen met de armen, hou dit de hele dag vol. De trui gaat schuren en knellen.

Vachtverzorging les Borstelen is niet is wat je zo even doet, hoewel dit vaak wel wordt gedacht. Het goede passende gereedschap is stap 1. Daarna komt de techniek. Kom gerust een keer langs dan leggen we dit uit. Ons motto: Liever veel uitleg geven, dan een hond met vilt kort scheren!

Borstelbeurt Lukt het niet de hond zelf te borstelen of vind u het fijn als we regelmatig even mee kijken? Maak een afspraak voor een borstelbeurt. De hond wordt dan goed nagekeken en uit geborsteld. Dit betekend niet dat elke hond, ondanks de hoeveelheid klitten, even voor een borstelbeurt kan komen. Zitten er teveel klitten in of is het vervilt, dan moet bellen wij u op en moet u een afspraak maken voor een trimbeurt. Een borstelbeurt is dus echt ter ondersteuning bij de verzorging.

Medicinale wassing Het kan voorkomen dat uw hond op advies van een dierenarts een aantal keer gewassen moet worden met medicinale shampoo. Lukt dit niet thuis of wilt u het liever laten doen? Dat kan zeker, bel voor de mogelijkheden en meer informatie

Puppyinfo Na het lange wachten is de pup eindelijke in huis. De zindelijkheidstraining gaat van start en hij/zij is ingeschreven voor zijn puppycursus, maar hoe moet dat nu met de vacht? Bel voor een afspraak voor een puppy info. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Hierin leggen we uit hoe de vacht moet worden verzorgd en geven we tips en trucs om dit te leren. Ook went de pup gelijk aan de geluiden en geuren van de salon zonder dat hij/zij gelijk wordt getrimd. Op deze manier kunnen wij elkaar ook een keer ontmoeten.

Tussenbeurt en wassen Is het nog niet nodig om helemaal getrimd te worden, maar wilt u de hond een keer laten wassen? Dat kan zeker. Ook wanneer de pootjes en het kopje wat bij geknipt moet worden kan dit in een tussenbeurtje.